ΜΕ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗ ΖΙΤΣΑ & ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κρασί, Πολιτισμός & Φυσικές ομορφιές

Η Ζίτσα εκτός από κεφαλοχώρι της περιοχής με μεγάλη ιστορία είναι και πατρίδα πολλών  ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης και των επιστημών. Παράλληλα φημιζόταν ανέκαθεν για το εξαίρετο κρασί της, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές της. Με λίγα λόγια είναι ο ιδανικός προορισμός όχι μόνο για οινοτουρισμό, αλλά και φυσιολατρικές και πολιτισμικές περιηγήσεις.

Μία από τις πρώτες επιλογές που έχει ο επισκέπτης της Ζίτσας, Έλληνας ή ξένος, είναι να ανέβει στο λόφο, όπου σε απόσταση αναπνοής από το οινοποιείο μας βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Η διαδρομή μέσα στο πυκνόφυτο δάσος από πεύκα και άγρια δρυ, αλλά και μέχρι το μοναστήρι είναι από τις πιο όμορφες της Ηπείρου. Εδώ ο γνωστός φιλέλληνας Λόρδος Μπάιρον -ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους ποιητές και εκπρόσωπος του ρομαντισμού- φιλοξενήθηκε για δύο ήμερες το 1809. Εντυπωσιάστηκε από τον παραδεισένιο αυτό τόπο, τον ύμνησε μέσα από τα ποιήματά του και τον χαρακτήρισε ως ένα από τα ωραιότερα μέρη που είχε επισκεφτεί στη ζωή του.

Στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία και πιο συγκεκριμένα στο εκκλησάκι που βρίσκεται μέσα σε αυτό ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλές αγιογραφίες σπάνιας αξίας. Ο περιβάλλοντας χώρος του με την πλούσια βλάστηση αποπνέουν μία ιδιαίτερη γαλήνη, ενώ από την κορυφή του λόφου μπορεί κανείς να αγναντεύει για ώρα το υπέροχο τοπίο με τα επιβλητικά βουνά της περιοχής και τη ροή του ποταμού Καλαμά που κατευθύνεται προς το Ιόνιο Πέλαγος. Στο κέντρο της Ζίτσας υπάρχει μια εξαιρετική πινακοθήκη που αξίζει τον κόπο να την επισκεφτεί κανείς, ενώ δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να φτάσει μέχρι το ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς Θεογέφυρο, που απέχει 8 μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Ζίτσας.

Με ορμητήριο τα γραφικά Γιάννενα ο επισκέπτης μπορεί να πραγματοποιεί καθημερινά μικρές αποδράσεις σε μαγευτικούς κοντινούς προορισμούς που απέχουν από μία μέχρι μιάμιση ώρα περίπου. Τα Ζαγοροχώρια, το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, οι πηγές του ποταμού Αχέροντα με τις πύλες του Άδη, η Πάργα είναι μερικοί μόνο από αυτούς. Ειδικά μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού, η περιήγηση στην Ήπειρο, στις υπέροχες παραλίες του Ιουνίου Πελάγους, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι πιο εύκολο και δελεαστικό.