10
10

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

Ανακαλύψτε τες όλες

Οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών

Μοναδικές και κατ’ εξοχήν από τη Ζίτσα, ελληνικές ή διεθνείς εντυπωσιάζουν
στα δικά μας αμπελοτόπια

Από τα πρώτα μας βήματα, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο του Κτήματος Γκλίναβος την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, αξιοποιώντας, αναβιώνοντας και αναδεικνύοντας τις μοναδικές γηγενείς ποικιλίες της περιοχής των Ιωαννίνων. Τη φημισμένη λευκή ποικιλία κρασοστάφυλων Ντεμπίνα, της Π.Ο.Π. Αμπελουργικής Ζώνης ΖΙΤΣΑ και τις εξαιρετικές ερυθρές Βλάχικο και Μπεκάρι με Π.Γ.Ε. Ιωάννινα.

Στην πορεία φροντίσαμε να διευρύνουμε τη γκάμα των κρασιών μας, προσθέτοντας και άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, τις οποίες καλλιεργούμε στα δικά μας αμπελοτόπια στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Με αφετηρία τη μακρόχρονη εμπειρία και τη γνώση που έχουμε αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια και πάντα με σεβασμό στην ανεκτίμητη τοπική παράδοση, συνεχίζουμε την αέναη προσπάθεια μας έτσι ώστε να δημιουργούμε πάντοτε ποιοτικό και ξεχωριστό κρασί.

Οι ποικιλίες σταφυλιών που ευδοκιμούν στην Ήπειρο είναι ανθεκτικές στα κρύα και τους ψυχρούς βοριάδες, καθώς καλλιεργούνται σε αμπελώνες ορεινούς που αγναντεύουν το Ιόνιο πέλαγος. Χαρίζουν λευκά κρασιά με αξιοζήλευτη φρεσκάδα και αρωματική φινέτσα, κόκκινα που χαρακτηρίζονται από βουνίσια στιβαρότητα, εξαιρετικά αφρώδη και ημιαφρώδη με φυσικό αφρισμό, ενώ από το συνδυασμό τους δημιουργούνται ροζέ ή πιο ελαφρά ερυθρά που ξεχωρίζουν.

Τέσσερις λευκές και τέσσερις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιών καλλιεργούνται σήμερα στους αμπελώνες του Κτήματος Γκλίναβος, το οποίο ήταν από τα πρώτα που “έφερε” τη δημοφιλή Μαλαγουζιά στα εδάφη της περιοχής των Ιωαννίνων. Στα αμπελοτόπια του καλλιεργεί, επίσης, τις διεθνείς ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot, δίνοντας έμφαση στις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, στην καλή ωρίμανση και στις προσεγμένες οινοποιήσεις, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά ως προς την ποιότητα.

Οι περισσότερες με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων, άλλες ιδιαίτερα γνωστές και άλλες σχεδόν ξεχασμένες, οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών που συνθέτουν τον ελληνικό αμπελώνα είναι εκατοντάδες, γεγονός που τον καθιστά ως έναν από τους πλουσιότερους παγκοσμίως. Σε αυτόν τον πλουραλισμό των οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου της Ελλάδας οφείλεται η μοναδικότητα και η διαφορετικότητα των ελληνικών κρασιών, που τώρα πια χάρη και στις νέες καλές πρακτικές οινοπαραγωγής και οινοποίησης μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πλέον απαιτητικούς οινόφιλους.  

Περισσότερα