ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ
Αν ακολουθήσετε τους βασικούς κανόνες, οι περισσότεροι συνδυασμοί κρασιών και φαγητού που θα πετύχετε θα είναι ευχάριστοι, λίγοι ίσως να είναι απογοητευτικοί, ενώ αρκετοί μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικοί. Έστω κι αν κάνετε τον εντελώς λάθος συνδυασμό, την επόμενη φορά θα ξέρετε τι να αποφύγετε. Καλό είναι, βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση να έχετε επιλέξει ένα ποιοτικό και εύγευστο κρασί για ευνόητους λόγους. Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι:
Ορισμένες τροφές δύσκολα συνδυάζονται με το κρασί, γιατί μπορεί να το επισκιάσουν ή να του προσδώσουν δυσάρεστη γεύση. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα παστά, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, τα φαγητά που περιέχουν πολύ λεμόνι ή ξύδι, οι λεπτόρρευστες σούπες (ζωμοί).
Το ξηρό κρασί σε συνδυασμό με εδέσματα που έχουν γλυκιά γεύση ή με γλυκά, μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητικά ελαφρύ ή ξινό. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν το κρασί δεν είναι εξίσου γλυκό με το έδεσμα που συνοδεύει.
Οι ταννίνες των ερυθρών κρασιών δεν ταιριάζουν με αλμυρά, ούτε με σκέτα ψητά ψάρια (δημιουργείται μία δυσάρεστη μεταλλική γεύση), ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και ο συνδυασμός τους με αυγά και θαλασσινά.
Τα κρασιά που γλυκίζουν είναι προτιμότερο να μην συνδυάζονται με ιδιαίτερα αλμυρά, πικρά ή ξινά πιάτα.