Ο ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

Πίσω από την παραδοσιακή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και το παραδεισένιο περιβάλλον του τόπου μας κρύβονται υψηλής τεχνολογίας οινοποιητικές εγκαταστάσεις, όπου δημιουργούνται τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά του Κτήματος Γκλίναβος. Εκεί γεννιέται με αγάπη και φροντίδα κάθε εκλεκτό κρασί ή απόσταγμα μας. Παντρεύεται η γνώση και η εμπειρία χρόνων, με τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά επιτεύγματα και την παράδοση της φημισμένης Ζίτσας.

Ο ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ο αμπελώνας μας βρίσκεται σε ημιορεινό μικροκλίμα, έχει έκταση 145 περίπου στρέμματα και είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους στη βορειοδυτική Ελλάδα.

Εκεί ευδοκιμούν οι γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών “Βλάχικο”, “Μπεκάρι” και φυσικά η λευκή ποικιλία “Ντεμπίνα” που χαρίζει στην περιοχή το σπάνιο προνόμιο να παράγει κρασιά με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Ποικιλίες που καλλιεργούμε μαζί με πολλές άλλες ελληνικές ή διεθνείς όπως η “Μαλαγουζιά”, το “Cabernet Sauvignon” και το “Merlot” της Ηπείρου, το “Traminer” και το “Sauvignon Blanc”.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ

Ιδρύθηκε το 1978 από τον οινολόγο και αμπελουργό Λευτέρη Γκλίναβο στο λόφο του Προφήτη Ηλία στη Ζίτσα. Βασικό μέλημα του ιδρυτή του ήταν το οινοποιείο να δένει αρμονικά με τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ο οινοποιητικός εξοπλισμός μας βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις για την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας, πάντοτε όμως με σεβασμό στην παράδοση. Τα μηχανήματα, η έκταση και η λειτουργικότητα των χώρων μας φροντίζουμε διαρκώς να ανταποκρίνονται και να εξυπηρετούν τις ανάγκες για δημιουργία εξαιρετικών οίνων και αποσταγμάτων, που ήταν και παραμένει πρωταρχικός στόχος μας.  

Το κυρίως κτίριο του οινοποιείου μας έχει έκταση 3.000 τ.μ. περίπου και βρίσκεται σε ένα χώρο συνολικής έκτασης 5.500 τ.μ., ο οποίος περιλαμβάνει τις οινοποιητικές εγκαταστάσεις, τα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών και ειδικά διαμορφωμένους χώρους για τους επισκέπτες μας. Σε ξεχωριστό κτίριο είναι εγκατεστημένο το αποστακτήριο, όπου παράγεται το ηπειρώτικο τσίπουρο του Κτήματος Γκλίναβος από την ντόπια ποικιλία “Ντεμπίνα”.

ΤΑ ΚΕΛΑΡΙΑ

Η υπόγεια κάβα του οινοποιείου Γκλίναβος έχει έκταση 380 τ.μ. και βρίσκεται σε βάθος 6 μέτρων από την επιφάνεια της γης. Είναι λιθόκτιστη με θόλους και ξύλινες βάσεις βαρελιών που έχουν δυνατότητα να δεχτούν 400 περίπου δρύινα βαρέλια κρασιού.
 
Τους περισσότερους μήνες του έτους έχει φυσική θερμοκρασία 12° - 14°C (ιδανική για την παλαίωση των κρασιών) και υγρασία 75-80%. Τους πολύ ζεστούς μήνες του χρόνου (Ιούλιο και Αύγουστο) κλιματίζεται ώστε να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία παλαίωσης. Η ατμόσφαιρα του χώρου της κάβας ανανεώνεται σε καθημερινή βάση με αυτόματο σύστημα εξαερισμού. Η διάρκεια παλαίωσης για τις ερυθρές ποικιλίες κρασιών κυμαίνεται από 10 έως 24 μήνες και για τις λευκές από 5 έως 10 μήνες.

Τα βαρέλια παλαίωσης είναι όλα δρύινα και κατασκευασμένα από άριστης ποιότητας ξύλο που προέρχεται από τα καλύτερα δάση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Αμερικής. Η χωρητικότητα των περισσότερων βαρελιών είναι 225 λίτρα (δηλαδή όση ενός κλασσικού γαλλικού βαρελιού), ενώ περίπου το 10% των βαρελιών έχουν χωρητικότητα 300 λίτρα.