ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αναμφισβήτητα, το κρασί επηρεάζει τη γεύση του φαγητού και το αντίστροφο. Το ένα μπορεί να αναδείξει γευστικά το άλλο, αλλά ενδέχεται ο συνδυασμός τους να μην είναι και τόσο ευχάριστος. Το ζητούμενο είναι το κρασί με το φαγητό να βρίσκονται σε ισορροπία και  παράλληλα να αλληλοσυμπληρώνονται. Να μην υπερισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά είναι σημαντικό να υπάρχει ομοιότητα στα βασικά τους χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:

ΑΡΜΟΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με τα λευκά κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τις λευκές σάλτσες, ενώ τα κόκκινα κρασιά με κόκκινο κρέας και σκουρόχρωμες σάλτσες.

ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΡΩΜΑΤΩΝ

Ένα φαγητό μαγειρεμένο με λευκά φρούτα χρειάζεται για να αναδειχθεί γευστικά ένα λευκό κρασί με έντονο φρουτώδες άρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνιστά εδέσματα και κρασιά ή αυτά που έχουν πολύπλοκα αρώματα. Όσο μεγαλύτερη αρωματική ομοιότητα καταφέρετε να πετύχετε τόσο πιο εξαιρετικός θα είναι ο συνδυασμός.

ΑΡΜΟΝΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ

Τα γλυκά πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά που γλυκίζουν ελαφρά ή έχουν χαμηλή οξύτητα. Για τα διάφορα γλυκά είναι προτιμότερα τα πιο γλυκά κρασιά. Η πολυπλοκότητα ενός κόκκινου κρασιού απαιτεί πιάτα με έντονες γεύσεις. Το άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα) χρειάζεται ένα κόκκινο αλλά ελαφρύ κρασί με λίγες ταννίνες.

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΑΡΜΟΝΙΕΣ & ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

Οι βασικοί κανόνες και οι εξαιρέσεις τους


Ψάρια
-Ψάρια-
Μικρά ή μεγάλα, θαλασσινά, όστρακα, μαλάκια, χαβιάρι, sushi...
Σαλάτες
-Σαλάτες-
Δροσερές και απολαυστικές, με λαχανικά ή φρούτα...
Κρέατα
-Κρέατα-
Κόκκινα, λευκά, κυνήγι, πουλερικά, στη σχάρα ή με σάλτσα...
Τυριά
-Τυριά-
Κάθε είδους, από τα πιο ιδιαίτερα τοπικά μέχρι πικάντικα ή κρεμώδη...
Μεζέδες
-Μεζέδες-
Από κλασικούς τηγανητούς μέχρι φουά γκρά και αυγοτάραχο Μεσολογγίου...
Γλυκά
-Γλυκά-
Του κουταλιού, τάρτες, τούρτες και άλλους γλυκούς πειρασμούς...
Ζυμαρικά
-Ζυμαρικά-
Λιτές ή πιο ευφάνταστες μακαρονάδες και όχι μόνο...
Διάφορα
-Διάφορα-
Από παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες μέχρι καπνιστό χέλι...
X
prev next