ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ & ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Αναμφισβήτητα, το κρασί επηρεάζει τη γεύση του φαγητού και το αντίστροφο. Το ένα μπορεί να αναδείξει γευστικά το άλλο, αλλά ενδέχεται ο συνδυασμός τους να μην είναι και τόσο ευχάριστος. Το ζητούμενο είναι το κρασί με το φαγητό να βρίσκονται σε ισορροπία και παράλληλα να αλληλοσυμπληρώνονται. Να μην υπερισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Για να επιτευχθεί αυτό, αρχικά είναι σημαντικό να υπάρχει ομοιότητα στα βασικά τους χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα απαιτείται:
ΑΡΜΟΝΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Τα λευκά κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με τα λευκά κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια και τις λευκές σάλτσες, ενώ τα κόκκινα κρασιά με κόκκινο κρέας και σκουρόχρωμες σάλτσες.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΑΡΩΜΑΤΩΝ
Ένα φαγητό μαγειρεμένο με λευκά φρούτα χρειάζεται για να αναδειχθεί γευστικά ένα λευκό κρασί με έντονο φρουτώδες άρωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα καπνιστά εδέσματα και κρασιά ή αυτά που έχουν πολύπλοκα αρώματα. Όσο μεγαλύτερη αρωματική ομοιότητα καταφέρετε να πετύχετε τόσο πιο εξαιρετικός θα είναι ο συνδυασμός.
ΑΡΜΟΝΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ
Τα γλυκά πιάτα συνδυάζονται καλύτερα με κρασιά που γλυκίζουν ελαφρά ή έχουν χαμηλή οξύτητα. Για τα διάφορα γλυκά είναι προτιμότερα τα πιο γλυκά κρασιά. Η πολυπλοκότητα ενός κόκκινου κρασιού απαιτεί πιάτα με έντονες γεύσεις. Το άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα) χρειάζεται ένα κόκκινο αλλά ελαφρύ κρασί με λίγες ταννίνες.