πίσω

Βλάχικο

Η σπάνια & γοητευτική Ηπειρώτισσα

Η κατ’ εξοχήν γηγενής ποικιλία ερυθρών σταφυλιών της Ηπείρου, που καλλιεργείται από πολύ παλιά στην περιοχή της Ζίτσας σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων και σε επικλινή ασβεστολιθικά εδάφη. Αναδίδει με έντονο τρόπο τα χαρακτηριστικά του ψυχρού κλίματος των ορεινών περιοχών όπου παράγεται και τα οποία συνοψίζονται σε χαμηλές θερμοκρασίες, περιορισμένες ώρες ηλιοφάνειας και τακτικές βροχοπτώσεις.

Από Βλάχικο και σε συνδυασμό με τη λευκή τοπική ποικιλία σταφυλιών Ντεμπίνα, οι πρώτοι αμπελουργοί της περιοχής έφτιαχναν το παραδοσιακό κρασί της Ζίτσας, ένα χαρακτηριστικό και εξαιρετικά δημοφιλή ροζέ ημιαφρώδη οίνο.

Περισσότερα
Βλάχικο η κορυφαία ερυθρή ποικιλία σταφυλιού γηγενής από την Ήπειρο, ιδανική για καλλιέργεια σε χαμηλή θερμοκρασία στους αμπελώνες του Γκλίναβου στη Ζίτσα στα Ιωάννινα

Χαρακτηριστικά

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Βλάχικου είναι τα δυνατά και ξεκάθαρα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, το φωτεινό αλλά όχι έντονο ρουμπινί χρώμα, οι διακριτικές ταννίνες, η υψηλή αλλά καλή οξύτητα και η βελούδινη γεύση με μακρά επίγευση. Γενικότερα, θεωρείται μία “σπάνια” ποικιλία γιατί συνήθως δεν οινοποιείται ως μονοποικιλιακός οίνος, ενώ ως σταφύλι απαιτεί διαρκή φροντίδα, οπότε η φύτευσή του στους ελληνικούς αμπελώνες είναι περιορισμένη. Από Βλάχικο και Μπεκάρι παράγουμε το Βλάχικο Γκλίναβος.

Περισσότερα
Σχετικά
ΒΛΑΧΙΚΟ κρασιά
προηγ. επόμ.
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ