Ντεμπίνα
Η φημισμένη & ανεξερεύνητη ποικιλία της Ζίτσας
Η Ντεμπίνα είναι μια καθαρόαιμη λευκή ελληνική ποικιλία κρασοστάφυλων, ντελικάτη και τραγανή. Τόπος καταγωγής της, η όμορφη Ζίτσα Ιωαννίνων, όπου καλλιεργείται στους λόφους και στις πλαγιές των έξι χωριών της φημισμένης Αμπελουργικής Ζώνης «Ζίτσα». Θεωρείται μοναδική στο είδος της, χάρη στα φρουτώδη, αριστοκρατικά και φινετσάτα άρωματά της, από μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, τα οποία σίγουρα σαγηνεύουν κάθε απαιτητικό οινόφιλο.
Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν ήταν η βασική γηγενής ποικιλία, από την οποία οι αμπελουργοί της περιοχής έφτιαχναν το φημισμένο αφρώδες και ημιαφρώδες κρασί της Ζίτσας, γεγονός που της έχει χαρίσει τον τίτλο της ιδανικής ποικιλίας για παραγωγή κρασιών με φυσαλίδες. Ωστόσο, είναι κατάλληλη και για τη δημιουργία κομψών, νεανικών, λευκών ξηρών κρασιών, γι αυτό και δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε με νόμο ως ποικιλία για κρασιά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ).
Αξιοποιώντας την τριλογία ιδανικό έδαφος, κλίμα, ποικιλία, αλλά και τη σύγχρονη οινολογική γνώση μαζί με στοιχεία από την τοπική παράδοση, το Κτήμα Γκλίναβος παράγει κρασιά πολλών τύπων από την ξεχωριστή αυτή ποικιλία σταφυλιών, καθώς και το εξαιρετικό τσίπουρο Ηπείρου. Σε όποια μορφή και αν δοκιμαστεί η Ντεμπίνα είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι μόνο χάρη στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητάς της, αλλά και λόγω του ότι ακόμα και σήμερα θεωρείται μία από τις πλέον ανεξερεύνητες ποικιλίες.
