back

Ντεμπίνα

Η φημισμένη & ανεξερεύνητη ποικιλία της Ζίτσας

Η Ντεμπίνα είναι μια καθαρόαιμη λευκή ελληνική ποικιλία κρασοστάφυλων, ντελικάτη και τραγανή. Τόπος καταγωγής της, η όμορφη Ζίτσα Ιωαννίνων, όπου καλλιεργείται στους λόφους και στις πλαγιές των έξι χωριών της φημισμένης Αμπελουργικής Ζώνης «Ζίτσα». Θεωρείται μοναδική στο είδος της, χάρη στα φρουτώδη, αριστοκρατικά και φινετσάτα άρωματά της, από  μήλο, αχλάδι και ροδάκινο, τα οποία σίγουρα σαγηνεύουν κάθε απαιτητικό οινόφιλο.

Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν ήταν η βασική γηγενής ποικιλία, από την οποία οι αμπελουργοί της περιοχής έφτιαχναν το φημισμένο αφρώδες και ημιαφρώδες κρασί της Ζίτσας, γεγονός που της έχει χαρίσει τον τίτλο της ιδανικής ποικιλίας για παραγωγή κρασιών με φυσαλίδες. Ωστόσο, είναι κατάλληλη και για τη δημιουργία κομψών, νεανικών, λευκών ξηρών κρασιών, γι αυτό και δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε με νόμο ως ποικιλία για κρασιά Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης με τοπωνύμιο ΖΙΤΣΑ). 

Αξιοποιώντας την τριλογία ιδανικό έδαφος, κλίμα, ποικιλία, αλλά και τη σύγχρονη οινολογική γνώση μαζί με στοιχεία από την τοπική παράδοση, το Κτήμα Γκλίναβος παράγει κρασιά πολλών τύπων από την ξεχωριστή αυτή ποικιλία σταφυλιών, καθώς και το εξαιρετικό τσίπουρο Ηπείρου. Σε όποια μορφή και αν δοκιμαστεί η Ντεμπίνα είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τις εντυπώσεις, όχι μόνο χάρη στην αυθεντικότητα και τη μοναδικότητάς της, αλλά και λόγω του ότι ακόμα και σήμερα θεωρείται μία από τις πλέον ανεξερεύνητες ποικιλίες.

Περισσότερα
Ντεμπίνα ελληνική λευκή ποικιλία σταφυλιών από τη Ζίτσα Ιωαννίνων

Κλίμα

Οι ορεινοί όγκοι της Πίνδου και τα αέρινα ρεύματα που σχηματίζονται στη διαδρομή του Καλαμά προς το Ιόνιο, χαρίζουν στη Ζίτσα το ιδιαίτερο μικροκλίμα, που απαιτείται για την καλλιέργεια της Ντεμπίνας. Οι ήπιοι χειμώνες της και τα δροσερά καλοκαίρια είναι ιδανικά για την ανάπτυξη των κλημάτων και την παραγωγή ποικιλιών υψηλής ποιότητας.

Υψόμετρο

Οι μικροί λόφοι με τις ήπιες πλαγιές της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας βρίσκονται σε υψόμετρο 600 - 700 μέτρων, το οποίο σε συνδυασμό με το ανάγλυφο του εδάφους θεωρείται το πλέον κατάλληλο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

Τρύγος

Ανάλογα με τα αμπελοτόπια η ωρίμανση της Ντεμπίνας αρχίζει από τις 15 Σεπτεμβρίου και κλιμακώνεται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Το πότε θα ξεκινήσει ο τρύγος εξαρτάται και από τις κλιματολογικές συνθήκες της χρονιάς.

Η χαμηλή στρεμματική απόδοση αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγή καλής Ντεμπίνας, γι αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 800 - 900 κιλά το στρέμμα.

Όταν η γλυκύτητα των σταφυλιών φθάσει τα 11 - 12 μπομέ και οι ρώγες αποκτήσουν γυαλάδα και διαύγεια είναι έτοιμα για τρύγο. Οι λεπτές διαφορές της ποιότητας ανάμεσα στα διάφορα αμπελοτόπια θα αναδειχθούν από την οινοποίηση.

Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά

Τα αρώματα μύτης και οι γεύσεις ουρανίσκου, που χαρακτηρίζουν τη Ντεμπίνα, είναι ήπια και ντελικάτα. Η αρμονία και η ισορροπημένη γεύση της είναι τα χαρακτηριστικά, που της προσδίδουν αυθεντικότητα και μοναδικότητα.

Το πράσινο μήλο, τα εσπεριδοειδή και το αχλάδι είναι τα στοιχεία που δεσπόζουν, ενώ η εξαιρετικής ποιότητας Ντεμπίνα έχει και τόνους λευκόσαρκου ροδάκινου και γιασεμιού.

Καθοριστικό ρόλο στη μοναδικότητα των κρασιών από την ποικιλία Ντεμπίνα διαδραματίζει και η καλή φυσική της οξύτητα, που της χαρίζει τη χαρακτηριστική και εξαιρετικά εντυπωσιακή της φρεσκάδα.

Σχετικά
ΝΤΕΜΠΙΝΑ κρασιά
prev next
ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ